7. juni 2013

Danske edderkoppearter

Spørgere, Karl-Otto, 7 år, og Amalie Budtz Andersen, 39 år

Hvor mange edderkopper lever der i Danmark?

Da man sidst talte op for halvandet år siden, omfattede listen over danske edderkopper 545 arter. Næsten hvert år finder man nye arter, og det sande antal er sikkert noget højere. Mange edderkopper er svære at kende fra hinanden, så der gemmer sig mange arter derude, som endnu ikke er blevet opdaget af de relativt få specialister, vi har herhjemme.

Det lyder ikke af så meget sammenlignet med insekterne. Blandt dem er der for eksempel mere end 3800 arter af biller, over 2500 arter sommerfugle og indtil videre 4700 arter af fluer og myg (tallet vil dog helt sikkert stige kraftigt de kommende år). Men hvis vi stedet for antallet af arter kigger på antallet af individer, så kan edderkopperne sagtens konkurrere med insekterne.

På en hektar eng kan der være hundredtusinder af edderkopper - nogle steder over en million - som på et år nedlægger millioner af byttedyr. Insekter må nærmest løbe spidsrod mellem jagende edderkopper og spind. På mellemeuropæiske græsmarker kan der være så mange hvepseedderkopper, at arealet af deres samlede spind er næsten en tredjedel af markarealet. Der er faktisk forskere, der mener, at uden edderkopper ville naturen se ganske anderledes ud. De ottebenede rovdyr holder simpelthen insekterne nede på et niveau, så vi kan have den natur, vi kender i dag.