14. juni 2013

Underkæben fra et svin

Spørger Sophie

Jeg har fundet denne knogle da vi fræsede have hos min søster i Veflinge, Fyn. Ved I hvilket dyr det er fra?

Det er underkæben fra et svin, eller mere præcist den bagerste del af højre underkæbe. Det var omkring otte måneder gammelt, plus-minus en måned, da det døde eller blev slagtet. Det synes jeg egentlig er et ret præcist svar, men vores knogleekspert på Zoologisk Museum var da heller ikke i tvivl om hverken art eller alder, da han så dine billeder.

underkæben fra et svinPattedyr har to sæt tænder, mælketænderne, som bryder frem hos ungen (eller barnet), og de blivende tænder. På billedet kan man både se mælketænder og den første af de blivende kindtænder, og det er grunden til, at vores ekspert kan bestemme grisens alder så præcist. Svinets tandsæt kan i øvrigt minde en anelse om menneskets, fx er bagkindtænderne udformet som knusetænder, brede og med afrundede toppe, noget i retning af vores egne. Svin er lige som vi mennesker altædende og kan tygge, mase og fordøje alle mulige fødevarer.

I det moderne landbrug slagtes svin, når de er omkring et halvt år gamle og vejer 90-100 kg, så det svin, din kæbe stammer fra, har nok været noget større. Det kan også tænkes, at kæben er fra tiden før de moderne og hurtigtvoksende svineracer blev indført i landbruget, og så er der måske alligevel tale om en relativt lille gris.  Det kan være svært at vurdere ud fra et foto af en halv kæbe.

Hvordan den er endt i jorden i haven kan man kun gætte på, men måske stammer den fra et dyr, der er blevet hjemmeslagtet for nogle år siden, måske fra et svinehoved, som har indgået i en julesylte. Under alle omstændigheder ser det på billedet ud som om, at kæben ikke er særlig gammel, selv om den har taget lidt farve under sit ophold i jorden.

Vi har holdt tamsvin herhjemme i snart 6000 år, og i dag produceres der omkring 30 millioner slagtesvin hvert år, så der er ikke noget at sige til, at knogler fra tamsvin er nogle af de almindeligste rester efter store pattedyr i dansk jord.