9. august 2013

Et forstenet søpindsvin

Charlotte Friis spørger

Vi fandt denne forstening på stranden på Helgenæs, i bugten mod Ebeltoft. Den måler ca. 5x7 cm og er 3 cm tyk. Hvilken type forstening er der tale om? Vi tror selv herhjemme at det er en skildpadde, men vi er ikke sikre.

Gid det havde været en skildpadde, den slags fossiler er nemlig sjældne. Men det er det desværre ikke. Det er et forstenet søpindsvin, som af en eller anden grund har fået mast toppen godt og grundigt ned, mens det lå begravet i den gamle havbund, eller også er det øverste af forsteningen blevet skrabet af og har fået lagt et nyt lag flint ovenpå.

Men jeg kan godt forstå, at i troede, det var en skildpadde. Hvis man kigger godt efter på jeres billeder, kan man ane et mønster på siden af forsteningen, som godt kan minde om de små, kantede plader i en skildpaddes skjold. Men søpindsvin er også sammensat af mange mindre kalkplader, og det er dem, der giver mønsteret.

Der er tale om et såkaldt irregulært søpindsvin, og det vil sige, at dens krop er lidt aflang med to sider, der er hinandens spejlbillede (hvor regulære søpindsvin er helt runde set ovenfra og har en symmetri som egerne i et hjul). Hos de irregulære søpindsvin kan man som regel finde både mund og gat på undersiden, og det kan man lige præcis se på det ene billede.