30. august 2013

Spyfluens æg

Spørger Susan Steen, Lystrup

Jeg håber virkelig, I kan hjælpe mig med at opklare noget. Jeg har en diskussion kørende på nettet med en, der bliver ved med at påstå at ”spy” fra spyfluer er en klistret gul væske, som fluerne smører ”offeret” (i det her tilfælde to af hendes kaniner) ind i og derefter lægger sine æg på. Jeg mener derimod at det ”gule klister” (hendes ord), hun har set, må være lymfevæske, som er fremkommer pga. larvernes aktivitet i vævet, eller det evt. kan være betændelse ELLER måske endda afføring hvis dyret har diarre. I hvert fald mener jeg at det eneste fluerne lægger er æg, den har ikke noget ekstra med.

Har jeg ret (at det er enten lymfe, betændelse eller afføring), eller er det rigtigt, at spyfluer klistrer æggene fast med en ”tyk gul klistret væske der lugter grimt” - for at bruge hendes egne ord?

Det er dig, der har ret. En spyflue smører ikke sit offer ind i væske, når den lægger sine æg, og det man kalder spy er simpelthen fluens æg. Forvirringen kan måske skyldes, at man kan bruge betegnelsen spy om på den ene side flueæggene og på den anden opkast, bræk og spyt. Men en spyfluer kaster hverken op eller spytter på sit offer, den lægger bare sine æg, spyet.
 
Der findes spyfluer, som kan finde på at lægge deres æg på sunde og raske dyr og mennesker, men ingen af de ubehagelige arter findes i Danmark. De danske arter lægger som regel i ådsler eller andre rådnende materialer, men undertiden også på syge dyr med sår, som helst skal være åbne, betændte og væskende, eller på dyr, der er smurt ind i afføring. Så hvis det virkelig er spyfluer, der har lagt æg på de stakkels kaniner I snakker om, har de sikkert allerede været snavsede eller haft nogle åbne sår, og den ildelugtende, tykke gule væske kommer hverken fra flueæg eller maddiker, men nok nærmere fra såret eller afføringen.
 
Der findes andre fluer kaldet bremser, som lægger æg i raske dyr,  og hvor fluelarven lever af væv og kropsvæske. Fårets næsebremse lægger fx æg i næsen på (godt gættet) får, og rådyret kan plages af en art svælgbremse, mens hudbremsers larver lever i bylder lige under huden. Men alle disse parasitter lægger deres æg, uden at vi bemærker det, og der er vist ingen, der går på kaniner (ikke i Danmark, i hvert fald).