5. september 2013

De sociale gedehamse

Spørger F.L., Søborg

Hvorfor er der så få hvepse i år?
 
Hvepse er så mange ting. I Danmark har vi mindst 7000 arter og måske endnu flere, da gruppen er ret dårligt undersøgt, fx er der mange små arter, der lever som parasitter, og som de fleste af os knap nok bemærker. Men jeg vil gætte på, at du bruger betegnelsen på samme måde som de fleste andre danskere og i virkeligheden mener de sociale gedehamse, de gule og sorte hvepse, som lever i små samfund, nogle under jorden eller i hule stammer, andre frit fremme i de karakteristiske kugleformede, papiragtige boer.  
 
Der er ni arter af gedehamse i Danmark, og de fleste af os møder dem, når de kommer for at slikke sukker i sig ved havebordet, når de i sensommeren går i overmoden frugt på plænen, eller når vi støder på et hvepsebo i garagen eller oppe under taget. De fleste hvepse er optaget af at opvarte koloniens dronning og hendes æg og yngel hen over sommeren, og når det er overstået hen i august og september, og kolonien opløses, begynder de fritstillede hvepse at flyve rundt på egen hånd. Så bliver de pludselig meget mere synlige.
 
Men nu du siger det, så har jeg ikke lagt synderlig mærke til dem i år (og jeg bor i øvrigt selv i Søborg), og jeg vil tro, du har ret i, at der ikke er så mange i år, i hvert fald ikke her omkring København.  Jeg ved ikke, om der er nogen, som har den endegyldige og sandfærdige forklaring, men jeg vil personlig tro, at det har at gøre med vejrliget, som det har artet sig det sidste par år.
 
Tag nu fx dette forår. På DMI's hjemmeside kan man læse, at det var det koldeste siden 1996, april var således den koldeste i 25 år, mens maj til gengæld var lidt lunere end normalt. Måske er mange af de dronninger, der har overvintret og ventet på at komme ud og grundlægge nye kolonier, simpelthen gået til pga. kulde. Måske er de blevet lokket frem på de enkelte varme forårsdage for så at fryse ihjel. Foråret 2013 havde nemlig mange dage med frost.
 
Den 8. maj regnede det kraftigt, og 15. maj var der skybrud i Danmark. De store mængder regn har sikkert ødelagt mange af de frithængende boer og oversømmet de underjordiske. Året før var månederne juni og juli kolde, og der var masser af regn og flere skybrud, og endnu værre var det i sommeren 2011, som blev meget våd med 321 mm nedbør (i gennemsnit for hele landet), hvilket er betydeligt over gennemsnittet, og den 2. juli havde vi et legendarisk skybrud i Københavnsområdet . Det er muligt, at gedehamsene har haft nogle trælse forår og somre, hvor vejrskifter har snydt både dronninger og arbejdere, og hvor nedbør har ødelagt hele kolonier.
 
Men så på den anden side er det ikke sikkert, at vi alle sammen synes, at der mangler gedehamse i Danmark. En af mine kolleger bliver ofte kontaktet af pressen, som vil have at vide, hvorfor der enten er mange eller næsten ingen gedehamse det pågældende år. Det pudsige er, at han kan blive stillet begge spørgsmål det samme år! Så måske er det bare lokalt, der mangler gedehamse. På hjemmesiden Fugle og Natur har jeg desuden fundet en tråd fra 2005, der netop handlede om manglen på gedehamse. Sjovt nok er der også indlæg om, at der er lige så mange, som der plejer at være. Så måske dit spørgsmål i virkeligheden skulle være, hvorfor der er så få gedehamse i Søborg.