13. september 2013

Jupiters måner

Anders J. spørger

Hvor mange måner har Jupiter? De bøger, jeg har kigget i, er ikke helt enige.

Bøgerne er ikke helt enige, da der hele tiden findes nye måner rundt om de forskellige planeter i vores solsystem.  Jo nyere bogen er, jo større er antallet, men for at følge med må man slå det op på nettet, hvor listerne opdateres løbende.
 
På flere hjemmesider kan man læse, at Jupiter har 67 navngivne måner, og at den sidste blev opdaget i 2003. Men der er også en række endnu ubeskrevne måner eller satellitter omkring planeten, hvoraf de seneste blev opdaget i 2011.
 
Med stadig bedre teleskoper har man været i stand til at finde selv meget små måner langt Jorden. En af de nyeste måner i Solsystemet har navnet S/2004 N 1, og den kredser omkring Neptun, som således nåede op på 18 kendte måner. S/2004 N 1 blev officielt udnævnt til måne i juli i år. Den måler bare 18 km på tværs og blev opdaget på billeder af Neptun, optaget af rumteleskopet Hubble i perioden 2004-2009.
 
Alt i alt kender man i øjeblikket til 181 navngivne måner i Solsystemet, og kun de to planeter nærmest Solen, Merkur og Venus, har slet ingen måne. Man kan diskutere, om nogle af de ny-opdagede satellitter er rigtige måner (hvad det så er) eller bare vildfarne klippestykker. Faglitteraturen bruger da også samlebetegnelsen naturlige satellitter om legemer, der kredser om planterne, både de store måner, som kan være dannet af stof fra selve planeten, og de mindre måner, hvoraf nogle oprindelig har cirklet omkring Solen, men senere er blevet indfanget af en planets tyngdefelt.