23. november 2023

Edderkop

Bestemmelse

Hej Tak for jeres fine service for os andre som ikke altid ved hvordan vi finder de oplysninger vi søger om jordens fantastiske skabninger. Fotos viser edderkop som lever i mørke under en låge til vandinstallationer, altid fugtigt. Kunne i oplyse mere? Er den almindelig? Hvordan har den lige fundet til mit hus, øde liggende i naturen i sydsverige? Hvorfor er det kun få gange jeg har set mere end en. Er den tvekønnet, eller kommer der mandlige edderkopper for at sørge for forplantning? Mange spørgsmål hvordan dette for mig mærkelige dyr har valgt at leve her. Den har været der længe. Jeg købte hus for 13 år siden. Ser frem til at høre fra jer, håber oplysninger supplerer fotos. mvh Bo

Hej Bo
Tak for din mail og de fine billeder. 
Vores bedste bud er at det er en Grotteeedderkop (Meta menardi). De er udbredt i blandt andet Nordeuropa og findes både i Danmark og Sverige, de er dog sjældne da de har høje krav til levesteder. De findes ofte i grotter, men kan også findes i kældre eller andre fugtige områder i et hus. Det er nok derfor den holder til ved det den fugtige vandindstallation i dit hus. 
Grotteedderkopper har et todelt liv hvor de unge edderkopper lever ude i lyset og de voksne lever på mørke fugtige steder. De jager primært aktivt uden spid efter dyr der også lever mørke, fugtige steder, fx bænkebiddere eller skolopendere. Hunnerne laver kokoner af spind, ligesom dem du har sendt billeder af, og vogter over dem til de klækkes (som regel i efteråret). 
Der er to køn, den du har sendt billede af er en hun når hun har lagt æg, men der har været en han indblandet på et tidspunkt. Edderkopper lever som regel alene, men finder sammen ved parringstid. 
Håber vores svar kan bruges. 
Mvh 

Emner