4. december 2023

Fossiler

Bestemmelse

Hej der ovre i landets modsatte ende :) Jeg skrev oprindeligt til Århus Naturhistorisk museum og de henviste mig til jer… se engang: Hejsa Jeg har fundet hvad jeg tror er et ret stort og flot fossil ved Møns klint. Har haft det stående i et par år uden at turde flække stenen i frygt for at jeg gør noget forkert og ødelægger. Se vedhæftede billeder - jeg kommer også gerne forbi med fossilet hvis i kan hjælpe :)

Hej Casper,
 
Mange tak for din mail og beklager det sene svar. Vi får rigtig mange henvendelser om geologi og fossiler, og vi er desværre ikke så mange geologer
 
Jeg har dog endelig fået tid til at kigge på din mail, og jeg kan fortælle dig, at du har fundet en kalksten med fossiler fra orthoceratitter. Orthoceratitter er en gruppe af forhistoriske blæksprutter, der levede inde i en kegleformet skal. Det er skallerne, som her er bevaret som fossiler, og jeg vil mene, at der er mindst to i din kalksten (se vedhæftede billede). Det store fossil viser et længdesnit langs med en skal, mens det mindre fossil viser et tværsnit af en skal. 
Skallerne bestod af flere kamre, som er afgrænset fra hinanden af nogle tværgående skillevægge, som også ses på dine fossiler. Blæksprutten sad i det største og yderste kammer (ikke bevaret på dine fossiler). De andre kamre var fyldt med gas og væske. Blæksprutterne kunne regulere vandindholdet i kamrene ved hjælp af et rør kaldet for en siphon, som passerede igennem alle kamrene (cirklen i midten af dit mindste fossil). På den måde kunne de styre deres opdrift i vandet lidt ligesom en ubåd.
 
Kalkstenen, du har fundet, ser ud til at være en istransporteret sten fra Öland, Sverige. Den blev skubbet til Danmark med isen under sidste istid, men selve kalkstenen og fossilerne af orthoceratitterne blev dannet i den geologiske periode, vi kalder for Ordovicium, for ca. 470 millioner år siden
 
Håber mit svar kunne bruges.

Emner