25. oktober 2023

Slagger

Bestemmelse

Kære eksperter, Jeg har muligvis fundet en meteorit, eller nærmere sagt - den lå lige uden for huset fra dag til dag, så den var ikke ret svær at finde. Det ligner ikke en sten, og det har nogle tegn på at være udsat for høje temperaturer. Der er lettere tegn på rust, hvilket kan forklare at den er magnetisk. Stenen er fundet for ca. en uge siden og har også skrevet til jer på Facebook, dog uden at få svar. Som sagt er jeg selv i tvivl om hvad det er, måske en meteorit der er gået i stykker? I øvrigt har jeg set et meteornedslag sidste mandag, hvor jeg stod på sydspidsen af langeland og kiggede i vestlig retning. Det lignede at lyskilden fortsatte hele vejen ned til et sted i Sønderjylland eller Nordtyskland, så det er blot et tip til jer, hvis der også er andre der har registreret dette. Jeg håber I kan bruge min information og jeg ser frem til at høre fra jer. Med venlig hilsen, Sviatoslav

Hej Sviatoslav,

Tak for din mail! Beklager det sene svar.
Vi har samlet en vejledning for genkendelse af meteoritter:
https://snm.ku.dk/natureksperterne/docs/Genkend_en_meteorit.pdf
Meteoritter er meget forskelligartede og kan se vidt forskelligt ud. De kan derfor være rigtig svære at genkende – selv for geologer. Der er dog nogle karaktertræk som altid er gode at se efter når man undersøger en mulig meteorit. Meteoritter er nemlig typisk:

  • Magnetiske
  • Tunge ift. de sten vi finder på Jorden
  • Mørke udenpå (med en såkaldt ”smelteskorpe”)
  • Runde
  • Uden lufthuller eller ”vesikler”

Ud fra billederne vil jeg dog mene at dit fund er slagger, som er et restprodukt, der dannes ved forbrænding og smeltning under f.eks. metalproduktion. Hvis du vil være helt sikker, kan du indlevere stenen på Statens Naturhistoriske Museum (Øster Voldgade 5-7), hvor en geolog så vil bestemme den.

Mvh.

Emner