billede af bil i junglen

Jagten på kinabark mod malaria

Kinabark til behandling af malaria har nok reddet flere menneskeliv end noget andet lægemiddel i menneskehedens historie. Men fandt det 19. århundredes plantejægerne nogensinde den bedste kinabark? Nina Rønsted vil bruge planternes evolutionshistorie til at genfortælle kinabarkens historie.

Kinabarkens historie

Kinabarken blev opdaget i det 17. århundrede af katolske munke i Peru, der hørte om kinabarkens evne til at kurere tropefeber fra lokale indianere i Ecuador. Gennem næsten 150 år lykkedes det indianerne og de katolske munke at bevare monopolet og hemmeligheden om hvorfra barken kom.

Jagten på kinabarken

For at sikre forsyningerne sendte det britiske imperium i midten af det 19. århundrede plantejægere ud for at samle frø til etablering af plantager på Sri Lanka. Men kinabark træerne voksede på vanskeligt tilgængelige stejle sider af Andesbjergene og ingen vidste hvilke træer der var de bedste. Hollænderne fik fat i nogle mere produktive frø til deres plantager på Java og overtog hurtigt verdensmarkedet. Indholdet af kinin varierer fra art til art og fra bjergside til bjergside. Fandt plantejægrne mon nogensinde den bedste bark?

Planternes evolutionshistorie som genvej til nye lægemidler

Planter er en af de vigtigste kilder til nye lægemidler, men hvordan finder vi de bedste planter?

Gennem evolutionen har planterne udviklet højt specialiserede forsvarsstoffer mod planteædere og sygdomme. Nogle af disse biologisk akive forsvarsstoffer kan bruges som lægemidler. Nina Rønsted vil bruge historien om kinabarken til at undersøge om man kan bruge viden om planternes slægtskab til at forudsige planternes indholdsstoffer og lægemiddel potentiale

Læs mere om forskningen her.