Dronebillede palmehuskomplekset - foto: Dissing+Weitling

Victoria-drivhuset

Genopført åkandehus

I 1874 blev Victoria-drivhuset – et lille akvariedrivhus med flere åkandearter – opført sammen med resten af Palmehus-komplekset. I 2018 havde det gamle væksthus stået tomt i mange år, og det blev taget ned og restaureret. I sommeren 2020 begyndte genopførslen, og i 2024 kan Victoria-drivhuset for første gang i X år åbne dørene for gæster.

Det 12-kantede Victoriahus er en arkitektonisk perle i samme victorianske stil som Palmehuset. Det nyopførte væksthus indeholder et X meter bredt vandbassin med tre forskellige dybder, hvor gæster kan opleve fem forskellige arter af Victoria-åkanden helt tæt på.

Victoriaåkanden

Victoria-drivhuset har fået sit navn efter Victoria-åkanden (tidligere Victoria regia, nu Victoria amazonica), der er opkaldt efter dronning Victoria af England. Den imponerende Victoria-åkande eller ’kongelig vandlilje’ har sin oprindelse i Amazonas floder, men planten bliver nu dyrket mange steder i verden. De skålformede blade er kendetegnet for planten, hvis blade kan blive op til X cm i diameter. Blomsterne er hvide og lyserøde og ligner blomsterne fra de åkander og nøkkeroser, du kender herhjemmefra.

Victoriadrivhuset – gammelt akvariehus genopstår

Selvom Victoria-drivhuset står som nyt, er væksthuset ikke en kopi af det gamle. Mursten, metalsøjler og glas er så vidt muligt gemt og restaureret, så det fredede hus beholder sin ånd.

Genbrugte mursten
Mursten fra det oprindelige Victoriahus genbrugt i det nye. Foto: Dissing+Weitling ©

Victoria-drivhuset var oprindeligt placeret på højre side af Palmehuset, hvor det nye Statens Naturhistoriske Museum bliver bygget i øjeblikket. Botanisk Have er fredet, og derfor tog det tid at finde en ny placering til Victoria-drivhuset, der nu opføres tæt på indgangen til Palmehuset mod venstre.

På gamle tegninger kan vi se, at indgangspartiet oprindeligt var længere, end det var på bygningen, der blev taget ned i 2018. Derfor er indgangspartiet på det nye hus forlænget i tråd med de oprindelige tegninger.

På tegningerne kan vi se en række oprindelige rum under vandbassinet. Victoria-åkanden kommer fra de sydamerikanske troper og vokser derfor bedst i vand, der er over 28 grader varmt. Rummene under bassinet blev derfor i 1874 og frem brugt til at opvarme vandet i bassinet med kul. Det var muligvis medvirkende til, at åkanden dengang ikke overlevede så længe.

Oprindelig tegning
De oprindelige tegninger af Victoria-drivhuset, der blev opført mellem 1872-74 samtidig med resten af det victorianske Palmehus-kompleks.

Besøg væksthusene i Botanisk Have og få et glimt af troperne

Udover Victoriahuset kan du opleve Palmehuset, der huser store palmer, kødædende planter og spektakulære blomster og frugter, som vokser i Københavns eget tropiske paradis midt i Botanisk Have.

Læg også vejen forbi Sukkulent- og kaktushuset med planter i alverdens størrelser og former samt Sommerfuglehuset, hvor du henover sommermånederne kan komme helt tæt på levende sommerfugle.

Besøgsadresse

Statens Naturhistoriske Museum
Botanisk Have
Gothersgade 128
1123 København K
Tlf: 22 82 94 26

Entré til Palmehuset

Voksen: 70 kr. 
Barn (3-17 år): 40 kr. 
Barn (0-2 år): Gratis 
Studerende: 40 kr. (Husk studiekort)
Årskort: Gratis

Billetter kan købes ved Palmehuset i Botanisk Have.

Palmehuset

Palmehuset i Botanisk Have

Sommerfuglehuset

Sommerfuglehuset i Botanisk Have

Haverundvisning

Billede af rundvisninger i botanisk have

Kufferter og tasker

Kufferter og store tasker må ikke medbringes i Palmehuset inklusiv Sommerfuglehuset.