Udstillingskatalog til 'Det dyrebare'

Af Statens Naturhistoriske Museum

Det kostbare og det kuriøse, det smukke og det mærkelige, det uforståelige og dét, vi er blevet forstandige af. Museets skatkammer rummer alverdens ting, som er blevet indsamlet gennem de seneste 400 år, fordi de var noget særligt.

Blikket på naturen omkring os har ændret sig i takt med tiden, og det samme har opfattelsen af det dyrebare. Men før som nu er det med undren og betagelse, at vi samler et fossil op fra stranden eller iagttager blomstens blade for at identificere arten. Vi indsamler sten, dyr og planter for at studere dem og fravriste dem deres inderste hemmeligheder eller for blot at beundre deres skønhed.

Til udstillingen Det dyrebare har Statens Naturhistoriske Museum udvalgt en mangfoldighed af ting fra museets skatkammer. De har hver sin historie, som fortælles i udstillingen – og som også kan læses i dette katalog, der rummer alle udstillingens tekster. Men nogle af de mange genstande hænger også sammen og danner en række spor gennem udstillingen.

Sidst i kataloget finder du seks beskrivelser af spor, som hver især kæder en række genstande sammen. Eksempelvis et om hvaler, der bringer dig frem til en udstoppet hvalunge, et par ”enhjørningehorn”, et kolossalt hjerte i sprit og andre genstande fra museets hvalsamling. Du kan vælge at følge et af disse spor eller blot lade dig føre med og springe mellem ting og fortællinger.

Køb udstillingskataloget i butikken på Zoologisk Museum.