9. september 2011

Hvordan kan forskellige dyr have det samme navn?

spørger Rebekka Flindt, 14 år

Hej. Jeg har læst jeres svar på Joakim Hansens spørgsmål ("Hvem navngiver fossilerne?" fra d. 12. august 2011), og kom til at tænke på, at der er to dyr, som hedder et marsvin: Hvalen og gnaveren. Hvordan kan det være? Strider det ikke imod reglen om, at man ikke må give to forskellige dyr det samme navn? Eller blev reglerne først lavet efter, at man havde givet de to dyr navnet marsvin?

God observation! Som nævnt i Weekendavisen og Professorhjørnet den 12. august, har forskerne skrappe regler for, at to dyr eller planter ikke må have det samme navn. Men det gælder kun for deres videnskabelige dobbeltnavn. For dyr eller planter kan godt have det samme navn, som man bruger til daglig - som for eksempel "marsvin".

Det dagligdags navn er forskelligt fra land til land. For eksempel hedder en solsort "blackbird" på engelsk, "amsel" på tysk og "koltrast" på svensk. Det ville helt sikkert føre til forvirring, når forskere fra forskellige lande skal snakke om det samme dyr. Derfor besluttede man for omkring 250 år siden, at alle dyr og planter også skulle have et unikt videnskabeligt dobbeltnavn. Dette navn er det samme i alle lande og bruges af forskere i videnskabelige sammenhænge. Dobbeltnavnet er efter gammel skik oftest på græsk eller latin. Solsortens videnskabelige navn overalt i verden er for eksempel Turdus merula. Man skriver også dobbeltnavnet med kursiv skrift for at undgå forvekslinger med det dagligdags navn.

På samme måde har de to dyr, som vi til daglig kalder "marsvin", faktisk forskellige videnskabelige navne. Hvalen hedder Phocoena phocoena, og gnaveren hedder Cavia porcella. De overholder derfor reglen om forskellige videnskabelige navne - det er kun deres dagligdags navne, man kan forveksle.